Μετρήσεις Παλμικού Οξυμέτρου - Τι Σημαίνουν; - Roxalito.com

Μετρήσεις Παλμικού Οξυμέτρου – Τι Σημαίνουν;

Το οξύμετρο παλμού των δακτύλων ανιχνεύει και αξιολογεί τις αλλαγές στον κορεσμό οξυγόνου σε χρόνο ρεκόρ. 

Οι μετρήσεις παλμομέτρου πρέπει να συνοδεύονται από το ποσοστό οξυγόνου που αναπνέει το άτομο και τον αναπνευστικό ρυθμό του, ώστε τα αποτελέσματα να έχουν νόημα.

Καλό είναι να χρησιμοποιούνται και σε ενδεχόμενη άπνοια ύπνου, η οποία εμφανίζεται όταν ο αεραγωγός κάποιου καταρρέει κατά τη διάρκεια του ύπνου και σταματά να αναπνέει για μια στιγμή ή περισσότερο. Αυτό μπορεί να συμβεί επανειλημμένα, επιφέροντας βαθιά στέρηση ύπνου και σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Το αίμα μεταφέρει οξυγόνο σε δύο μορφές, η πλειονότητα δεσμεύεται στην αιμοσφαιρίνη (οξυαιμοσφαιρίνη) και το υπόλοιπο διαλύεται στην υδατική φάση του αίματος (το πλάσμα). Το οξύμετρο παλμού των δακτύλων μετρά τον κορεσμό της αιμοσφαιρίνης με οξυγόνο. Αυτό εκφράζεται ως ένα ποσοστό κορεσμού στον οποίο κάθε γραμμάριο φυσιολογικής αιμοσφαιρίνης μπορεί να περιέχει 1,34 χιλιοστόλιτρα οξυγόνου.

Παλμικό οξύμετρο

Το διαλυμένο κλάσμα εξαρτάται από τη μερική πίεση του οξυγόνου. Υπό κανονικές συνθήκες, κάθε 100 ml αίματος περιέχει περίπου 20 ml οξυγόνου δεσμευμένο στην αιμοσφαιρίνη και περίπου 0,3 ml διαλυμένα στο πλάσμα. Το διαλυμένο κλάσμα διατίθεται πρώτα στους ιστούς και μετά το κλάσμα δεσμεύεται στην αιμοσφαιρίνη. 

Έτσι, καθώς οι ιστοί μεταβολίζουν το οξυγόνο ή εάν το οξυγόνο γίνεται δύσκολο να πάρει μέσω των πνευμόνων, το διαλυμένο οξυγόνο και το δεσμευμένο με αιμοσφαιρίνη οξυγόνο τελικά θα εξαντληθεί. 

Μήκη Κύματος Φωτός

Το οξύμετρο παλμού των δακτύλων περιμένει να αισθανθεί τον παλμό του τριχοειδούς αίματος από την πλευρά των τριχοειδών αγγείων και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικά μήκη κύματος φωτός υπολογίζει το ποσοστό της οξυαιμοσφαιρίνης από τη συνολική παρούσα αιμοσφαιρίνη. Εάν η μεταφορά οξυγόνου στους πνεύμονες ή η λειτουργία των πνευμόνων είναι σε κίνδυνο και καθώς οι ιστοί συνεχίζουν να μεταβολίζουν το οξυγόνο.

Ένδειξη Παλμομέτρου

Η ένδειξη παλμικού οξυμέτρου γίνεται ο ποσοτικός δείκτης υποξίας. Η ένδειξη παλμομέτρου μπορεί να ποσοτικοποιηθεί ως ήπια έως μέτρια υποξία εάν παρουσιάζεται με παλμό 90-95%. Η μέτρια έως σοβαρή υποξία αντιπροσωπεύεται από παλμό 80-90%. Η σοβαρή υποξία είναι κάτι λιγότερο από 80%, αν και η ακρίβεια της παλμικής οξυμετρίας μειώνεται γενικά κάτω από περίπου 70%.

Οι κύριες χρησιμότητες του παλμικού οξυμέτρου του δακτύλου είναι ο προσδιορισμός της σχετικής σοβαρότητας της καρδιοπνευμονικής ή αεραγωγού, η παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας και η παρακολούθηση της επιδείνωσης της κατάστασης. Ο μη φυσιολογικός κορεσμός της αιμοσφαιρίνης είναι πιο χρήσιμος για να καθοδηγήσει τον ιατρό στη λήψη κλινικών αποφάσεων.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *