Ώρα Ύπνου Και Συνήθειες Ύπνου Για Τα Παιδιά - Roxalito.com

Ώρα Ύπνου Και Συνήθειες Ύπνου Για Τα Παιδιά

Η ώρα του ύπνου και οι συνήθειες ύπνου των παιδιών μπορεί να προκαλέσουν εφιάλτες – στους γονείς! Συχνά στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας το μόνο που θέλετε είναι λίγη ηρεμία και χρόνο για τον εαυτό σας. Εξάλλου, πιθανότατα την έχετε αφιερώσει ολόκληρη στην υπηρεσία των παιδιών με κάποια μορφή.

Είτε πρόκειται για χρήματα που βάζουν ψωμί στο τραπέζι, είτε για μια άμισθη θέση ως οικιακή βοηθός και μαγείρισσα, σας αξίζει ένα διάλειμμα.

Να είμαστε λογικοί!

Τα παιδιά δεν βλέπουν πάντα την ώρα του ύπνου από τη σκοπιά του γονέα. Συχνά αμφισβητούν τις προτροπές για ύπνο και διαμαρτύρονται έντονα ότι είναι πολύ νωρίς.

Κανένα από τα άλλα παιδιά στο σχολείο δεν πηγαίνει για ύπνο στις 8 η ώρα, μαμά. «Δεν είναι δίκαιο». Είναι το είδος της ατάκας που χρησιμοποιείται σε χιλιάδες σπίτια κάθε βράδυ.

Άλλοι αναβάλλουν την ώρα της τουαλέτας, τα ροφήματα της τελευταίας στιγμής και τις λεπτομερείς ρυθμίσεις των αρκουδάκια, έτσι ώστε η ώρα του ύπνου να παρατείνεται κατά μισή ώρα πριν οι γονείς συνειδητοποιήσουν τι συμβαίνει.

Κάποιοι γονείς ταλαιπωρούνται από φωτεινά παιχνίδια που επανεμφανίζονται μόλις σβήσει το φως του υπνοδωματίου, ενώ άλλοι έχουν νυχτερινούς τηλεφωνητές που απασχολούν τους γονείς με σχόλια όπως: «Δεν μπορώ να κοιμηθώ». Για να μην αναφέρουμε και το ροχαλητό του/της συντρόφου!

Ώρα Ύπνου Και Συνήθειες Ύπνου Για Τα Παιδιά

Αν η ώρα του ύπνου παρουσιάζει δυσκολίες στο σπίτι σας δοκιμάστε τις παρακάτω ιδέες κατά την ώρα του ύπνου των παιδιών, ώστε να μεγιστοποιήσετε τον χρόνο που έχετε για τον εαυτό σας και τον σύντροφό σας.

Αποφασίστε Την Ώρα Ύπνου Με Το Παιδί Σας Και Στη Συνέχεια Τηρήστε Την

Δεν υπάρχουν αυστηροί και απαράβατοι κανόνες σχετικά με τις κατάλληλες ώρες ύπνου για τα παιδιά. Ωστόσο, θα πρέπει να ταιριάζουν τόσο στον γονέα όσο και στο παιδί.

Συζητήστε τις κατάλληλες ώρες ύπνου με τα παιδιά. Μερικά παιδιά δεν καταλαβαίνουν ότι ο ύπνος είναι μια βιολογική ανάγκη. Τον βλέπουν ως κάτι που τους επιβάλλουν οι γονείς. Εκπλήσσομαι συνεχώς με το πόσο λογικά μπορούν να γίνουν τα παιδιά όταν έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Καθιερώστε Μια Ρουτίνα Ύπνου Που Σηματοδοτεί Το Τέλος Της Ημέρας

Μια γνωστή ρουτίνα, όπως ώρα ησυχίας, ρόφημα, τουαλέτα και παραμύθι, επιτρέπει στα παιδιά να γνωρίζουν τι αναμένεται από αυτά και τους δίνει τη δυνατότητα να προγραμματίσουν ανάλογα.

Μειώστε την υπερδιέγερση πριν από την ώρα του ύπνου, εξασφαλίζοντας ότι τα παιδιά ασχολούνται με παθητικές δραστηριότητες, όπως η εργασία για το σπίτι, το διάβασμα ή η παρακολούθηση τηλεόρασης.

Κάντε Διάκριση Μεταξύ Του Να Βρίσκονται Στο Υπνοδωμάτιο Και Του Να Βρίσκονται Στο Κρεβάτι

Τα παιδιά διαφέρουν ως προς την ποσότητα ύπνου που χρειάζονται. Δεν έχει νόημα να περιμένετε να βρίσκονται στο κρεβάτι τους μια συγκεκριμένη ώρα κάθε βράδυ και να κοιμούνται. Είναι πιο ρεαλιστικό να βρίσκονται στο υπνοδωμάτιό τους σε μια καθορισμένη ώρα. Έτσι μπορούν να ρυθμίσουν τη συμπεριφορά τους.

Μόλις απομακρυνθούν από τον κόσμο των ενηλίκων τα παιδιά κοιμούνται γενικά αρκετά γρήγορα. Τα μικρά παιδιά μπορεί να παραμείνουν στο κρεβάτι τους περιτριγυρισμένα από τα αγαπημένα τους παιχνίδια ή βιβλία για να απασχοληθούν πριν κοιμηθούν.

Δείχνετε Αυστηρότητα Στις Αναβολές Κατά Την Ώρα Του Ύπνου

Αντισταθείτε στις προσπάθειες των παιδιών να σας εμπλέξουν σε εκκλήσεις για ροφήματα ή βοήθεια με ξεχασμένες εργασίες για το σπίτι την ώρα του ύπνου. Μόλις πέσουν για ύπνο αγνοήστε τις επικλήσεις τους και δείξτε ότι δεν είστε πρόθυμοι να συμμετάσχετε στα παιχνίδια τους.

Μια γονέας που γνωρίζω, αρχίζει να διαβάζει ένα παραμύθι για ύπνο είτε το παιδί της είναι στο κρεβάτι είτε όχι. Καθώς η κόρη της εκτιμά την ιστορία της, αυτό είναι γενικά αρκετό για να την κάνει να πέσει βιαστικά για ύπνο.

Απομακρύνετε Προσωρινά Τους Περισπασμούς Κατά Την Ώρα Του Ύπνου

Μερικές φορές το κλείσιμο της τηλεόρασης μπορεί να είναι αρκετό για να στείλετε τα παιδιά στο κρεβάτι. Αποφύγετε να κάθεστε με τα μικρά παιδιά μέχρι να κοιμηθούν. Αυτό μπορεί να είναι εντάξει μια στο τόσο, αλλά οι συνήθειες διαμορφώνονται εύκολα και συχνά είναι δύσκολο να σπάσουν.

Αγνοήστε Τα Ή Δώστε Τους Ελάχιστη Προσοχή

Τα παιδιά γενικά θα κουραστούν να γκρινιάζουν όταν δέχονται ελάχιστη ανταπόκριση για τη συμπεριφορά τους. Αν έχετε μια εξαιρετικά επίμονη θέση, τότε ίσως χρειαστεί να ατσαλωθείτε για αρκετές νύχτες.

Η ώρα του ύπνου με τους εφήβους χρειάζεται διαπραγμάτευση. Γενικά είναι σε θέση να ρυθμίζουν μόνοι τους τον ύπνο τους, ωστόσο μπορεί να χρειαστεί να τους υπενθυμίζετε την ανάγκη σας για λίγο χρόνο μόνοι σας.

Επισημάνετε στα παιδιά ότι η νύχτα είναι και δική σας και εξαιρετικά πολύτιμη. Εκτός από έναν εφιάλτη ή έναν σεισμό, δεν επιθυμείτε να σας ενοχλήσουν.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *