Υπνική Άπνοια (ή Άπνοια Ύπνου): Συμπτώματα - Roxalito.com

Υπνική Άπνοια (ή Άπνοια Ύπνου): Συμπτώματα Και Επιλογές

Η υπνική άπνοια ή αλλιώς «αποφρακτική άπνοια ύπνου» είναι μια κοινή διαταραχή ύπνου. Εμφανίζεται όταν οι δομές των μαλακών ιστών στο πίσω μέρος του λαιμού ή του ανώτερου αεραγωγού καταρρέουν, φράζοντας τον αεραγωγό και εμποδίζοντας την αναπνοή.

Τα κοινά σημάδια της υπνικής άπνοιας περιλαμβάνουν:

 • Παύσεις στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου
 • Δυνατό ροχαλητό
 • Ξύπνημα από τον ύπνο με λαχάνιασμα
 • Δυνατούς ήχους (εκτός του ροχαλητού) κατά τον νυχτερινό ύπνο

Άπνοια Ύπνου VS Ροχαλητό

 • Το ροχαλητό είναι μια διαταραχή ύπνου που εμφανίζεται όταν ο μαλακός ιστός στο πίσω μέρος του λαιμού καταρρέει, δημιουργώντας μια δόνηση που προκαλεί τη συσσώρευση αέρα και τη διαφυγή από τα ρουθούνια σας. Το αποτέλεσμα είναι ένας ήχος ροχαλητού που μπορεί να είναι ενοχλητικός για όσους κοιμούνται κοντά.
 • Η υπνική άπνοια είναι μια κατάσταση όπου η αναπνοή διακόπτεται ή διακόπτεται για 10 δευτερόλεπτα ή περισσότερο κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτή η παύση της αναπνοής μπορεί να διαρκέσει μερικά λεπτά, οδηγώντας σε κόπωση και έλλειψη συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι δύο καταστάσεις συνήθως συνδέονται μεταξύ τους και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στη σωματική και ψυχική σας υγεία. Οι ηλικιωμένοι είναι πιο επιρρεπείς στις επιπτώσεις της υπνικής άπνοιας. Εάν αυτοί οι άνθρωποι έχουν ένα σωστό σχέδιο θεραπείας, θα τους βοηθούσε με πολλούς τρόπους, όπως η μείωση των ποσοστών θνησιμότητας και η αύξηση της ποιότητας ζωής.

Η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία (APA) δημοσίευσε μια έρευνα σχετικά με την κατάσταση των επαγγελματιών υγείας στις ΗΠΑ. Ένα από αυτά τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ότι το 59% των πασχόντων από άπνοια ύπνου δεν διαγνώστηκε από τον γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας και μόνο το 3% διαγνώστηκε μέσα σε δύο χρόνια.

Αυτός ο υψηλός αριθμός έχει καταστήσει σημαντικό για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να ξεκινήσουν τον έλεγχο για άπνοια ύπνου, ειδικά σε ασθενείς που έχουν άλλους παράγοντες κινδύνου για την πάθηση, όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα ή η κατάχρηση αλκοόλ.

Πώς Μπορείτε Να Καταλάβετε Τη Διαφορά Μεταξύ Του Ροχαλητού Και Της Υπνικής Άπνοιας;

Υπάρχουν μερικές διαφορές μεταξύ του ροχαλητού και της υπνικής άπνοιας. Για παράδειγμα, ο ήχος του ροχαλητού περιγράφεται συχνά ως σφύριγμα, ροχαλητό ή κροτάλισμα. Η υπνική άπνοια μπορεί επίσης να διαφοροποιηθεί από την παρουσία της στα μοτίβα αναπνοής ενός συντρόφου.

«Το ροχαλητό είναι ο θόρυβος που προκαλείται από τον αέρα που διέρχεται από τους μερικώς αποφραγμένους αεραγωγούς κάποιου του οποίου ο λαιμός και η μύτη δονούνται ενώ κοιμάται».

SleepFoundation.org

«Η υπνική άπνοια είναι μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση που αναγκάζει τους ανθρώπους να σταματούν επανειλημμένα να αναπνέουν κατά τη διάρκεια του ύπνου».

urmc.Rochester.edu

Ο πιο προφανής τρόπος για να διακρίνετε τη διαφορά μεταξύ της υπνικής άπνοιας και του απλού ροχαλητού είναι πώς νιώθετε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το τακτικό ροχαλητό δεν επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου σας όσο η υπνική άπνοια, επομένως είναι λιγότερο πιθανό να βιώσετε υπερβολική κόπωση και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Για να διακρίνετε το ροχαλητό και την υπνική άπνοια, θα πρέπει να ακούτε καθαρούς ήχους αναπνοής και να προσέχετε για παύσεις στην αναπνοή. Εάν δεν είστε σίγουροι για το τι πρέπει να κάνετε εάν ακούτε ροχαλητό και βλέπετε παύσεις στην αναπνοή, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Ποια Είναι Τα Ανησυχητικά Σημάδια Της Υπνικής Άπνοιας;

Ενώ μερικοί άνθρωποι μπορούν να κοιμηθούν από το ροχαλητό τους, άλλοι μπορεί να μην το καταφέρνουν. Αυτοί οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν πνιγμό, λαχανιάσματα και κακή συγκέντρωση.

Άπνοια Ύπνου Υπνική Άπνοια

Η υπνική άπνοια είναι μια κοινή διαταραχή ύπνου. Χαρακτηρίζεται από ροχαλητό και υπερβολική υπνηλία ή κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτή η κατάσταση μπορεί να μην είναι αισθητή ακόμη και σε ήπιες περιπτώσεις χωρίς διάγνωση γιατρού.

Ως αποτέλεσμα, η αποφρακτική άπνοια ύπνου μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη ζωή κάποιου με περισσότερους από έναν τρόπους. Μπορεί να προκαλέσει κόπωση και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και να οδηγήσει σε γνωστική έκπτωση εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας ή υψηλής αρτηριακής πίεσης, είστε πιο επιρρεπείς σε υπνική άπνοια. Η παχυσαρκία είναι ένας άλλος παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση αυτής της ασθένειας.

Η υπνική άπνοια είναι πιο συχνή σε άτομα με μακρύ ιστορικό καπνίσματος, προβλήματα αλκοόλ ή σε άτομα που έχουν αναπνευστική νόσο τελικού σταδίου.

Είναι απαραίτητο να γνωρίζετε τα προειδοποιητικά σημάδια της υπνικής άπνοιας για να φροντίσετε την υγεία σας. Αυτά είναι τα ενδεικτικά σημάδια:

 • Ροχαλίζετε δυνατά, κάτι που μπορεί να σχετίζεται με το σφίξιμο των μυών του λαιμού σας λόγω του ότι δεν λαμβάνετε αρκετό οξυγόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας.
 • Ξυπνάτε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας και φαίνεστε κουρασμένοι, ακόμα κι αν είχατε κοιμηθεί καλά ώρες πριν.
 • Μπορεί να έχετε υπνηλία ή κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας που συνεχίζεται για περισσότερο από ένα μήνα.
 • Ο λαιμός σας είναι ξηρός και καταπίνετε δύσκολα όταν ξυπνάτε το πρωί.

Οι άνθρωποι συχνά νιώθουν υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας λόγω έλλειψης βαθύ ύπνου ή ανεπαρκούς ύπνου REM. Εάν αισθάνεστε κουρασμένοι όλη την ημέρα χωρίς αιτία λόγω έλλειψης βαθύ ή REM ύπνου, μπορεί να έχετε αυτή την πάθηση. Μην αγνοείτε την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας γιατί μπορεί να είναι σημάδι προβλημάτων με τον ύπνο σας.

Εάν παρατηρήσετε αυτά τα συμπτώματα στον εαυτό σας ή στα αγαπημένα σας πρόσωπα, είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό, ώστε να μπορέσει να καθορίσει εάν έχετε άπνοια ύπνου.

Μπορεί Η Άπνοια Ύπνου Απλά Να Περάσει Μόνη Της;

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να βρουν ανακούφιση από τα μηχανήματα συνεχούς θετικής πίεσης αεραγωγών (CPAP), αλλά για όσους δεν το κάνουν, υπάρχουν άλλοι τρόποι μείωσης των συμπτωμάτων της άπνοιας ύπνου.

Αυτές οι μέθοδοι περιλαμβάνουν:

 • Κοιμηθείτε στο πλάι και όχι ανάσκελα
 • Φορέστε μάσκα ύπνου ενώ κοιμάστε
 • Αποφύγετε το αλκοόλ πριν την την κατάκλιση
 • Δοκιμάστε επιλογές όπως το Snorest

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου υπνική άπνοια υποχωρεί σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν έως και έξι μήνες για να εξαφανιστεί. Εάν η στέρηση ύπνου σας επιμένει παρά τη θεραπεία, μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση και συνεχή θεραπεία για να θεραπεύσετε την άπνοια ύπνου σας.

Τα καλά νέα είναι ότι πολλοί άνθρωποι που είχαν το πρώτο τους επεισόδιο αναρρώνουν πλήρως χωρίς θεραπεία και δεν βιώνουν περαιτέρω κρίσεις σε αυτούς. διαγνώστε μια μέρα που τα συμπτώματα γίνουν πιο αισθητά.

Ποιες Ηλικίες Επηρεάζει Η Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου;

Η υπνική άπνοια μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων των μωρών και των παιδιών και ιδιαίτερα των ατόμων άνω των 50 ετών και υπέρβαρων. Ορισμένα φυσικά χαρακτηριστικά και κλινικά χαρακτηριστικά είναι κοινά σε ασθενείς με αποφρακτική άπνοια ύπνου.

Mπορεί να φαίνεται σαν ένα μικρό πρόβλημα, αλλά μπορεί να είναι αρκετά σοβαρό και να προκαλέσει μακροχρόνια προβλήματα υγείας. Ένα από τα πιο κοινά παράπονα της υπνικής άπνοιας είναι το πρωινό ξύπνημα κουρασμένος.

Τα παιδιά με υπνική άπνοια μπορεί να σταματήσουν να αναπτύσσονται εάν δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο ενώ κοιμούνται. Επιπλέον, το τακτικό ροχαλητό θα μπορούσε να διακόψει τον ύπνο του παιδιού και να δυσκολέψει την προσοχή του στο σχολείο, με αποτέλεσμα προβλήματα συμπεριφοράς ή μαθησιακές δυσκολίες.

Η υπνική άπνοια είναι αρκετά συχνή μεταξύ των ενηλίκων άνω των 50 ετών. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει σχεδόν έναν στους πέντε ενήλικες αυτής της κατηγορίας. Με τη γήρανση, οι παράγοντες κινδύνου όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα και οι διευρυμένες αμυγδαλές αυξάνονται, καθιστώντας εύκολο για το σώμα να αναπτύξει υπνική άπνοια.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *